RSS

Chvála bazalky

14 zář

Nejvoňavější část zahrady je tam, kde roste bazalka. Mmmmmmmmmm….!  😀

Letos se nám jí  na zahradě urodilo vskutku nevídané množství a tak oblíbené caprese máme na stole pravidelně a podáváme je také všem našim letním návštěvám.

Jenže bazalka je letní rostlina a léto spěje ke konci. Poradíte mi nějaké využití pro tu spoustu bazalky, co ještě není nasušená nebo se nestihne uplatnit v kombinaci s rajčaty a mozzarellou? 

                           😛

 
komentářů 14

Posted by on Září 14, 2012 in Uncategorized

 

Vlastnosti:

14 responses to “Chvála bazalky

  1. JiHei - Fotografie

    Září 14, 2012 at 21:31

    Návod na využití takový spousty bazalky sice neznám, ale ty talíře si mě okamžitě získaly 😎 Bubák nemá chybu! 🙂

     
    • 747

      Září 14, 2012 at 22:14

      😆 Bubák vznikl úplnou náhodou – dozrály podlouhlý rajčata a s nimi jen jedno třešničkové, tak se to na ten talíř tak nějak krájelo a skládalo…. a helemese, on to bubák nebo strašidýlko či čo! 😯

       
      • JiHei - Fotografie

        Září 14, 2012 at 22:30

        No kdo jinej, než HELEMESE, by tohle mohl vymyslet, že jo?? 🙂 Je to moc pěkný, milý a fffftipný… 😉

         
  2. Věra

    Září 14, 2012 at 22:24

    Ano, bazalka je u mne v kuchyni nepostradatelná. Mám ji spolu s rozmarýnem a kadeřavou petrželkou za okny. Teď zrovna suším svazek za oknem; až bude úplně suchá, promnu ji skrz sítko a uložím do dózy. Používám ji k dochucení brambor a k sýrům.
    Moc se mi líbí ten rajčatový ksichtík, ten se opravdu povedl.

     
    • 747

      Září 14, 2012 at 22:36

      Takže suchá na sýry a brambory? 🙂

       
      • Věra

        Září 15, 2012 at 17:04

        Ano, krásně to ovoní brambory a hlavně – nám to tak chutná.

         
  3. oldwomen

    Září 15, 2012 at 13:38

    Dělám pastu. Bazalka, dobromysl, petrželová nať, tymián, libeček – cokoli možno vynechat a cokoli zeleného možno přidat, olivový olej, sůl – přiměřeně a rozmixovat na kaši. Nahňahňat do skleniček od kapřího kaviáru (co sem róčild abych se cpala jeseterem?) a šoupnout do ledničky. Vydrží do příští čerstvé. Kořením tím hlavně špagety. Občas to smíchám se sušenými rajčaty, nebo protlakem, a podmáznu tím náplň pizzy. A počítám s tím, že soli je v tom hoóóóóódně.

     
    • 747

      Září 15, 2012 at 13:43

      Fíííha, tož ale my bychom v tom vynechali asi všechno, krom bazalky, páč nic z toho na záhonech není. A můžem tu bazalku rozsekat v cutru nebo se spíš musí nějak rozmačkat? A předpokládám, že sekat se bude jen listí, bez stonků. 😉

       
      • oldwomen

        Září 15, 2012 at 14:07

        Rozsekat. Šlo by to i nožem, ale jsem netrpělivá a líná.

         
        • oldwomen

          Září 15, 2012 at 14:13

          Jo, ještě. Dřevnatý stonky bylin používám místo špejlí na pidirážo do pekáče, na gril to nejde, jsou moc měkké . Ovoní to maso i zevnitř.

           
        • 747

          Září 15, 2012 at 14:13

          Bezva, také neoplývám trpělivostí a krájet tu kopu nožem… tak to by mi trvalo asi až do voleb. 😉
          Zajímavý nápad! Ty stonky teda nějak sušíte, jako třebas ve svazku? 😯

           
  4. 747

    Září 16, 2012 at 00:16

    Tož mi rady došly i mailem (díky! 😛 ) a koukám, že využití bazalkové úrody je všestranné:
    http://www.labuznik.com/ingredience/bazalka/

     
  5. Witch

    Září 17, 2012 at 08:24

    Nasekat, zamrazit, házet do jídel jako čerstvé (polévky a tak). Stonky hážu na vyvaření do jídel – i celer, petržel, kopr 😉

     
    • 747

      Září 17, 2012 at 10:22

      😀 Sekáme, mrazíme, stonky se suší na špejle ála OW a na zahradě to furt neubývá….. :mrgreen:

       

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: