RSS

Pica domácí

22 zář

čili naše „home made pizza“. První setkání s pizzou, které si vybavím, bylo kdysi v osmdesátých letech, kdy slovutná Vitana přinesla na pulty socialistických prodejen potravin žlutý sáček s práškem na pizzu a jak tento vynález zkoušely kolegyně. A fejsbůku nemajíce, sdílely posléze své dojmy a zkušenosti v hovorech na pracovišti. Pamatuji jak krásná paní Anna jednou žehrala na střet této kulinářské novoty s jejím mlsným manželem, který tu jí tak pracně vypiplanou „slanou buchtu“ odmítl jíst. No, pravdu říct, ani se mu i po těch letech moc nedivím – na obrázku toho žlutého pytlíku z Vitany byl totiž vzor pizzy obložen nakrájeným vajíčkem natvrdo a přesně tak, ještě s kolečky salámu a nakládaných okurek byla panu manželovi ta pizza tehdy podána.  😀   Dávno tomu, dnes už by asi na pizzu kolečka vejce natvrdo či nakládané okurky snad nikdo nekladl a celosvětově oblíbená laskomina se stala běžnou součástí potravinové nabídky i konzumace také u nás a každý už si našel svoji oblíbenou chuťovou kombinaci.

Já mám nejraději pizzu domácí.  😛   Je jednoduchá a chutná vždy báječně. A u nás doma  se dělá takto:

Čtvrtinka kostky droždí (tj. 10g) se dá do cca 120ml (něco přes polovinu běžného hrnku) mírně teplé vody se lžičkou cukru a nechá se asi 20 minut vzejít kvásek, ten přidáme do 350g hladké mouky a přilejí se 3 polévkové lžíce olivového oleje. To vše se potom zpracuje do hladkého těsta, kterému dáme tak půlhodinky v teple na vykynutí.

pizza 001

Vykynuté těsto z tohoto množství mouky je na dvě pizzy standardního rozměru. Takže nakynuté těsto z díže rozdělíme na poloviny a vyválímena 2 placky do rozměru plechu na pečení, který používáme.

dd 003

dd 005

Plech pod těsto vytřeme olivovým olejem.

V této chvíli začíná to pravé kulinářské tvoření. Na picovou placku naskládáme všechno, co lednička, zahrada a síň blahobytu poskytne a co komu chutná….

dd 001V létě lze hojně využít čerstvou bazalku a rajčata, k tomu šunku, někdy žampiony nebo třeba mořské potfory…. prostě podle chuti, zásob a nálady   😀

dd 002Na závěr vždy naklademe ještě nějaký sýr, doma máme nejraději mozzarelu nakrájenou na plátky, případně ještě v kombinaci s nějakým jiným sýrem. A takto vyskládané dílko šoupneme do trouby – ta naše to funkcí CRISP zvládně upéct za 13 minut a nějaké 2 minutky necháváme pizzu ještě dojít.

dd 004…pak vyjmeme na pizzový talíř, rozkrojíme na menší dílky a za chvíli nezbyde ani drobek, protože okraje naší pizzy domácí u stolu trpělivě loudí Prdeček (asi má nějaký italský předky).  😀

A jaká pizza chutná vám? Podělte se o tipy a zkušenosti s tou nej-picou vašeho života.  🙂

 
komentářů 15

Posted by on Září 22, 2014 in CIA

 

Vlastnosti:

15 responses to “Pica domácí

  1. JiHei - Fotografie

    Září 22, 2014 at 22:08

    No mňáááám! 😀 Já miluju sýrovou s olivkama, a taky žampionky – vlastně tam můžu mít asi cokoli, jen to masíčko by mi tam asi trochu překáželo ;). Teda, vypadá ta Vaše mňamka na fotkách nádherně :). Váš recept určitě zkusím, akorát teď nevím, jak zahnat tu obrovskou chuť na něco dobrýho, kterou mi ty Vaše mlsací vobrázky v tuhle pozdní noční hodinu způsobily 😎 :).

     
    • 747

      Září 22, 2014 at 22:34

      Já zaháním zmrzlinovým pohárem s broskví, šlehačkou politou čokoládovým toppingem a v tom posazenou sladkou trubičkou a funguje to! 😛

      Jo, olivky, když lednička dá, taky můžou být. 😉

       
      • JiHei - Fotografie

        Září 22, 2014 at 22:42

        😀 No – tak teď jste mi fakt pomohl! 😀 Jdu to zaspat a zítra si to s Vámi vyřídím! 😎 😉

         
        • 747

          Září 22, 2014 at 22:43

          😳 😆

           
          • JiHei - Fotografie

            Září 23, 2014 at 12:00

            😀 Tak jsem to tedy zaspala, byla jsem k sobě tvrdá 8-). A přežila jsem to, takže si to s Vámi nevyřídím 🙂 ;).

            A jaké je u vás počasí, milé Éro? U nás se citelně ochladilo, ráno bylo jenom devět stupňů…:-I.

             
            • 747

              Září 23, 2014 at 20:54

              Kosa jak na Aljašce! Snad to rosničkářům vyjde a ohřejem se o víkendu. 🙂

               
  2. Witch

    Září 23, 2014 at 13:12

    No vida, to bych zase mohla udělat tu svoji rybičkovou, máme doma jednoho juniorského žrouta 🙂

     
    • 747

      Září 23, 2014 at 20:51

      Rybičkovou??? 😯 tak to neznám, ale s mořskými potvůrkami jo, ta je taky fajn. Ale zejtra bude obyč šunková. 😛

       
  3. jura

    Září 24, 2014 at 11:56

    Pizzu mám rád na mnoho způsobů. Ovšem na žádné nesmí samozřejmě chybět sugo, kterým se těsto potírá před naložením ostatních dobrot. Bez toho jde opravdu jenom o slanou buchtu a nikoli pizzu. 🙂 Tedy nic ve zlém a každému podle jeho chuti. Jenom si myslím, že s tou rajčatovou omáčkou je to fakt lepší. Vím, že třeba Polraich by mne zabil, ale já si tam v případě nouze kydnu klidně i kečup. A pak ještě nesmí chybět oregano! 🙂

     
    • 747

      Září 24, 2014 at 13:31

      Jo, máte recht, se sugem je to lepší, ale takto děláme pizzu zimní – když nejsou k dispozci čerstvá rajčata a bazalka. Máme totiž naše vlastní „home made sugo“ z vlastních rajčat a bazalky atd. a je vy-ni-ka-jí-cí. Za mě teda kečup e-e-e, ale když je v lednici, tak se taky použije (u nás samozřejmě taky domácí výroba.) Oregano je taky dobré, ale pro mě je lepší ho nekombinovat s čerstvou bazalkou, takže častěji spíše bez.
      Ale jak říkám, každý si už našel tu svoji oblíbenou chuťovou kombinaci a tak to má být – tak je to správně! 😀

       
  4. JiHei - Fotografie

    Září 28, 2014 at 19:45

    Hlásím, že jsem receptík vyzkoušela a dávám mu 1* :). Zvítězila sýrová a byla to mňamka 😎 ;).

     
    • 747

      Září 28, 2014 at 20:56

      Tak to věřím – podle mě je sýr na pizzu dycinky mňamózní a bez sejra to není vono. 😀
      A protože rosničkářům to víkendové oteplení vyšlo, využili jsme to krásný slunečný počasí na ohýnek a opekli si po práci tramský cigárko.

       
      • JiHei - Fotografie

        Září 29, 2014 at 22:17

        Vlastně jsem spíš měla říct, že zvítězila vegetariánská s několika druhy sýrů, protože u mě čím víc sýru (co do množství, i druhů), tím víc pizza 😉 a hlavně tam nesmím mít žádnou uzeninu. Prostě jenom zeleninku a sýry 8-).
        Teda, to jste se zase měli s tím opékáním – no, musíte toho ještě využít, dokud počasí přeje! 😉 😎

         
        • 747

          Září 30, 2014 at 15:34

          Se salámem nebrat – to mi taky nechutná, jedině šunka, ale takové ty suché salámy e-e-eh!
          Dnes jsme si doma tak trochu zabetónovali…. chodníček….tak byla kvůli nedostatnku času k obědu taky pizza.
          JJ, dokud počasí přeje ohýnkování, je třeba to využít, páč zima je tu cobydup. 😀

           

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: