RSS

Poušť Negev – od Sluníčka

16 úno

S rezedněním pokračujeme v putování po Izraeli přes poušť Negev, která zabírá kolem 13 000 km2. , což je přibližně 60-70% území Izraele. Slovo negev znamená „suchá země“ a tato souš začíná malými pískovcovými pahorky u Mrtvého moře, pokračuje stepí a čím více se blížíme k jihu, tím je toto místo vyprahlejší a hornatější. Ale pro tak malý stát je to hodně plochy a proto si už první ministerský předseda Izraele Ben Gurion uvědomoval strategický a zejména ekonomický význam tohoto území a inicioval program přeměny pustiny na zemědělsky využívanou zem.  

Negevská poušť je v mnoha ohledech pozoruhodný region, který tvoří součást rozsáhlého Saharsko- Arabského pouštního pásu. Má bohatou historii osidlování – beduíny, Nabatejci, Římany, Byzantinci, Turky, Brity, Izraelci. Původní obyvatelé pouště byli beduíni, z nichž někteří zde ještě dosud žijí ve stanech a živí se chovem dobytka, zvláště velbloudů. Dnes již jen asi 10% beduínů jsou nomády, zbývající žií trvale ve svých osadách. Půdu, na které se kdysi pásal jejich dobytek, většinou zabraly kibucy a armáda.

Naší první zastávkou v pouštním osídlení bylo městečko Mitzpe Ramon.

007

Bylo založeno v min. století jako osada pro rodiny dělníků pracujících na stavbě pouštní dálnice. Na vyhlídce nedaleko městečka nám u nohou leží kráter Mahtesh Ramon, který připomíná Gran Canyon. Jde o pozůstatek někdejšího mořského dna, ze kterého postupnou erozí vznikl obrovský kráter dlouhý 40 km a 2 – 10 km široký. Jeho stěny dosahují místy hloubky až přes 400 m. Stejně jako v Grand Canyonu klesají stěny Mahtes Ramonu strmě do údolí a jsou nádherně vybarvené.

Kadidlová stezka

Několik kilometrů odtud na sever leží národní park EIN AVDAT. Projíždí se k němu údolím Negevské pouště, místy, kudy vedla starověká Kadidlová stezka. Tato stezka sloužila zejména Nabatejcům k převážení obchodního zboží na velbloudech z Asie do Evropy. Většinu jejich zboží tvořilo koření, parfémy, sůl, asfalt pro výrobu lodí a samozřejmě kadidlo, po kterém dostala tato stezka své jméno. Stezka vycházela z oblasti dnešního Jemenu a vedla přes pouště v Saudské Arábii až do Jordánska, kde se rozdělovala na dvě větve. Jedna větev vedla přes Petru a Negevskou poušť údolím kráteru do přístavu v Gaze a dále odtud bylo zboží převáženo na lodích do Evropy. Druhá větev vedla přes Damašek k pobřeží v Libanonu. Nabatejcům, kteří zprostředkovávali spojení na této stezce a střežili ji, plynuly z této činnosti nemalé příjmy. V důsledku toho v Negevské poušti vznikala kolem této stezky bohatá nabatejská města, např. Petra v Jordánsku nebo Avdat v dnešním Izraeli. My pokračujeme do Avdatu, starodávného nabatejského města na jeho prohídku.

AVDAT

Byl důležitým obchodním centrem Nabatejců. Nachází se na vyvýšenině na Kadidlové stezce procházející kaňonem Ein Avdat. V byzantském období byl Avdat hraniční městečko říše. Dnes je zde možné vidět pozůstatky chrámů, obydlí, sýpek, rezervoárů na vodu .  V blízkosti města jsou pozůstatky vojenského tábora a lázně. Na západní straně pahorku jsou ve skále vyhloubeny jeskyně, které také kdysi sloužily jako starověká obydlí.

019 (2)

Z Avdatu míříme ke kibucu Sde Bocher, kde nějakou dobu žil Ben Gurion, jenž je zde pohřben i se svou manželkou a je po tu po něm pojmenováno zdejší významné univerzitní středisko. U tohoto střediska opět zhlížíme do údolí, které vypadá jako kráter nebo dlouhý kaňon. Táhne se do nedohledna a nabízí nádherné výhledy na barevné skály a údolí.

TEL BERSHEBA

049Naše dnešní putování přes poušť Negev ukončíme v Tel Bersheba. Toto starověké město je spojené s pobytem praotce Abraháma před 4 000 lety. Zde na vykopávkách můžeme vidět zbytky domů, sýpky, Abrahamovu studnu a místní důmyslný systém zásobování vodou. Bersheba ležela na jižní hranici starověkého Izraele.

 
Napsat komentář

Zasláno on 16 února, 2019 v Uncategorized

 

Napsat komentář